Znanych jest wiele odmian tego sosu. Dziś chcę opowiedzieć przepis, dla którego warzywa są wstępnie smażone na suchej patelni. Nie bój się, niektóre obszary będą miały czas na spalenie. Dzięki temu pojawi się ten sam zapach!
Składniki
- pomidory koktajlowe - 400 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Limonka - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- kolendra - 10 g
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Obierz ząbki czosnku i lekko zmiażdż ostrzem noża.
Umieść cebulę, czosnek, ostrą paprykę i całe pomidory koktajlowe na suchej patelni. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut.
Lekko ostudź warzywa, włóż do blendera i zmiksuj, aż będą gładkie.
Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki i sól. Włącz blender na kolejne 1,5-2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy