Majonez często prowadzi na liście popularnych sosów. Służy do przygotowywania drugich dań, przekąsek i marynat. Ci, którzy dbają o figurę, mogą przygotować majonez warzywny. Okazuje się równie smaczny, ale jednocześnie mniej kaloryczny.
Składniki
- bulion warzywny (świeży) – 250 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
- musztarda - 1 art.
- sok z cytryny - 50 ml
- skrobia - 3 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj 150 ml bulionu.
Wymieszaj pozostały bulion ze skrobią i wlej cienkim strumieniem do gotującego się przedmiotu, ciągle mieszając.
Gotuj przez 3-4 minuty, zdejmij z ognia i ostudź.
Dodaj musztardę, sól, mielony pieprz, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
Bez przerywania pracy miksera wlej olej roślinny. Ubij wszystko razem, aż majonez zgęstnieje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy