sosy 07.06.2023

sos z krewetek

55 min
4 porcje
Sos z krewetek
Aleksey, stock.adobe.com
0

Wspaniały dodatek do potraw z warzyw, ryb i owoców morza. Sos z krewetek gotuje się na małym ogniu przez co najmniej 40 minut. Z tego powodu zaleca się gotowanie go w garnku lub patelni z grubym dnem. Pozostałe szczegóły znajdują się w przepisie.

Składniki

  • krewetki (pancerze) – 300 g
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 1 ząbek
  • Pasta pomidorowa - 100 g
  • Olej roślinny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 1 CZ. l.
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj marchewkę i obraną cebulę.

Smaż warzywa na oleju, aż będą miękkie.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, sól, mielony pieprz, skorupki krewetek i czosnek przepuszczony przez prasę.

Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut pod przykryciem.

Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego, a następnie przetrzyj przez sito.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy