Wspaniały dodatek do potraw z warzyw, ryb i owoców morza. Sos z krewetek gotuje się na małym ogniu przez co najmniej 40 minut. Z tego powodu zaleca się gotowanie go w garnku lub patelni z grubym dnem. Pozostałe szczegóły znajdują się w przepisie.
Składniki
- krewetki (pancerze) – 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 1 ząbek
- Pasta pomidorowa - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj marchewkę i obraną cebulę.
Smaż warzywa na oleju, aż będą miękkie.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, sól, mielony pieprz, skorupki krewetek i czosnek przepuszczony przez prasę.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut pod przykryciem.
Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego, a następnie przetrzyj przez sito.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy