Ten sos jest bez przesady narodową dumą Włoch. Przepis na Pesto Genovese pochodzi z Genui. Przygotowywany jest z bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu, ale ser pecorino sprawia, że jest wyjątkowy. Nadaje bogaty słono-pikantny smak.
Składniki
- bazylia - 150 g
- orzeszki piniowe - 3 art.
- oliwa z oliwek - 150 ml
- sok z cytryny - 2 art.
- ser (pecorino) – 80 g
- parmezan - 60 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj parmezan i ser pecorino na drobnej tarce.
Złóż bazylię, orzeszki piniowe, pecorino i parmezan do miski blendera.
Wlej olej, sok z cytryny i zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj sól, mielony pieprz do smaku i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy