Z pewnością widziałeś mięso z błyszczącą karmelową skórką w restauracjach więcej niż raz. Osiągnięcie tego wyniku jest łatwe, jeśli dodasz sos teriyaki podczas smażenia. Możesz go kupić w sklepie, ale lepiej i taniej jest gotować w domu. Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- czosnek - 2 ząbki
- sos sojowy - 200 ml
- ocet balsamiczny - 2 art.
- miód - 2 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- skrobia - 2 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na małej patelni połącz sos sojowy, miód, cukier, mielony imbir, olej i ocet.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 1,5-2 minuty.
Wymieszaj skrobię z wodą i wlej cienkim strumieniem do wrzącego sosu, ciągle mieszając.
Gotuj sos teriyaki na małym ogniu przez 5-7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy