Sos beszamelowy to klasyczny francuski sos znany ze swojej gładkiej konsystencji i bogatego mlecznego smaku. Tradycyjnie jest niezbędnym składnikiem lasagne i niektórych innych potraw. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać go na swój własny sposób. Na przykład do makaronu z mięsem mielonym.
Składniki
- mleko - 1 szkło
- masło - 30 g
- mąka - 30 g
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- papryka - 0.5 łyżeczka
- czosnek (suszony) – 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podsmaż mąkę na maśle, aż się zarumieni.
Wlej mleko, ciągle mieszając.
Doprowadź sos do wrzenia i dodaj przyprawy.
Gotuj sos przez 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy