Już dawno przestałem kupować keczupy w sklepach, ponieważ są tak łatwe do przygotowania w domu. Jeśli nie wiesz jak, przeczytaj ten przepis. Gotowy keczup można wykorzystać od razu, przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zwinąć na zimę.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- cebula - 3 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- cukier - pół szklanki
- papryka (mielona) – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- ocet jabłkowy - 30 ml
- woda (oczyszczona) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, usuń rdzeń i pokrój na ćwiartki.
Włóż pomidory do garnka, dodaj wodę i gotuj przez 30 minut na bardzo małym ogniu.
Obierz cebulę i pokrój w duże plasterki.
Dodaj cebulę do garnka z pomidorami, wymieszaj i gotuj przez kolejne 1,5 godziny.
Dodaj cukier, sól, paprykę, zmielony czarny pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego i przecedzić przez sito.
Wlej płyn pomidorowy do rondla, Ustaw na małym ogniu i gotuj przez kolejną 1 godzinę.
Dodaj ocet, dobrze wymieszaj i zdejmij po 2 minutach z ognia.