sosy 22.01.2022

domowy keczup

3 godz. 10 min.
8 porcji
Domowy ketchup
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Już dawno przestałem kupować keczupy w sklepach, ponieważ są tak łatwe do przygotowania w domu. Jeśli nie wiesz jak, przeczytaj ten przepis. Gotowy keczup można wykorzystać od razu, przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zwinąć na zimę.

Składniki

  • pomidory - 2 kg
  • cebula - 3 kawałki
  • czosnek - 3 ząbki
  • cukier - pół szklanki
  • papryka (mielona) – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
  • ocet jabłkowy - 30 ml
  • woda (oczyszczona) – 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, usuń rdzeń i pokrój na ćwiartki.

Włóż pomidory do garnka, dodaj wodę i gotuj przez 30 minut na bardzo małym ogniu.

Obierz cebulę i pokrój w duże plasterki.

Dodaj cebulę do garnka z pomidorami, wymieszaj i gotuj przez kolejne 1,5 godziny.

Dodaj cukier, sól, paprykę, zmielony czarny pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.

Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego i przecedzić przez sito.

Wlej płyn pomidorowy do rondla, Ustaw na małym ogniu i gotuj przez kolejną 1 godzinę.

Dodaj ocet, dobrze wymieszaj i zdejmij po 2 minutach z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy