Wbrew powszechnemu przekonaniu SOS Cezar może być stosowany nie tylko jako sos do sałatki o tej samej nazwie. Jest dodawany do różnych potraw, pizzy i po prostu podawany z grzankami. Przygotuj aromatyczny sos z anchois i spróbuj poeksperymentować!
Składniki
- jaja kurze - 1 rzecz
- sardele (w puszkach) – 4 filet
- musztarda - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 50 ml
- sos Worcester - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż jajko do wrzącej wody i po 10 sekundach wyłowij łyżką cedzakową.
Rozbij jajko do szerokiej miski, dodaj musztardę, sok z cytryny i ubij blenderem zanurzeniowym przez 2 minuty.
Nie przestając ubijać, wlej oliwę z oliwek. Po kilku minutach masa zgęstnieje.
Filety z anchois drobno posiekaj i wlej do miski blendera.
Dodaj sos Worcester, sól i zmielony czarny pieprz. Zmiel jeszcze raz, aż będzie gładka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy