Sos boloński to klasyczny włoski sos, zwykle podawany z makaronem lub używany do lasagne. Tradycyjnie jest w nim mięso mielone, ale czasami pod niektórymi potrawami chcesz się bez niego obejść. Mówię Ci, jak najlepiej to zrobić!
Składniki
- czerwona soczewica - 120 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 0.5 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- seler - 1 łodyga
- pasta pomidorowa - 2 art.
- papryka (wędzone) – 1 łyżeczka
- pomidory (we własnym soku) – 1 Bank
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj soczewicę wcześniej zgodnie z instrukcją.
Drobno posiekaj cebulę, marchewkę i seler.
Smaż je razem na złoty kolor.
Dodaj pomidora i soczewicę i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj pomidory do własnego soku, trochę wody i przypraw.
Dusić Bolognese pod przykryciem przez około 20 minut.
Gotuj sos bez przykrycia, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy