Chcesz zjeść pyszny obiad bez przeciążania żołądka? Przygotuj ciepłą sałatkę z wołowiną. Danie jest proste i satysfakcjonujące, a jasne warzywa sprawiają, że jest również bardzo piękne. Taką sałatkę można bezpiecznie umieścić na świątecznym stole!
Składniki
- wołowina (polędwica) – 300 g
- sałata lodowa - 200 g
- pomidory koktajlowe - 2 gałązki
- papryka - 1 rzecz
- ogórki - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w cienkie talerze.
Rozgrzej patelnię, dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i smaż mięso z obu stron na złoty kolor.
Opłucz sałatkę, lekko strząśnij, zdemontuj liście i rozerwij ręce na małe kawałki.
Pokrój pomidory, ogórki, obraną paprykę i cebulę.
W szerokiej misce połącz liście sałaty, pomidory, ogórki, cebulę i paprykę.
Dodaj sól, pozostałą oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.
Połóż sałatkę na rozgrzanym talerzu, dodaj wołowinę na wierzchu. Podawaj na ciepło.