Specjalnie dla każdego, kto nie boi się eksperymentować w kuchni – ten niezwykły przepis na kwas chlebowy. Dlaczego niezwykłe? Tak, ponieważ jest przygotowywany z glistnika. A jako podstawa-woda i śmietana. Nawet brzmi dziwnie, prawda? Opowiadam!
Składniki
- woda - 3 L
- cukier - 150 g
- śmietana - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej 0,5 szklanki suszonego glistnika do woreczka z gazy, dodaj mały kamień do ładunku i wyślij wszystko do słoika.
Dodaj cukier, śmietanę i wodę i wszystko wymieszaj.
Zamknij słoik mardei i pozostaw kwas chlebowy do fermentacji przez 2 tygodnie.
Sprawdzaj to za każdym razem.
Wlej litr i włóż do lodówki.
Do słoika dodaj kolejne 0.3 szklanki cukru i litr wody. Pozostaw kwas chlebowy do fermentacji przez kolejne 3-4 dni.
Odcedź pozostały kwas chlebowy i włóż również do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy