napoje 03.06.2023

kwas chlebowy z glistnika na wodzie i śmietanie

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas z glistnika na wodzie i śmietanie
0

Specjalnie dla każdego, kto nie boi się eksperymentować w kuchni – ten niezwykły przepis na kwas chlebowy. Dlaczego niezwykłe? Tak, ponieważ jest przygotowywany z glistnika. A jako podstawa-woda i śmietana. Nawet brzmi dziwnie, prawda? Opowiadam!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej 0,5 szklanki suszonego glistnika do woreczka z gazy, dodaj mały kamień do ładunku i wyślij wszystko do słoika.

Dodaj cukier, śmietanę i wodę i wszystko wymieszaj.

Zamknij słoik mardei i pozostaw kwas chlebowy do fermentacji przez 2 tygodnie.

Sprawdzaj to za każdym razem.

Wlej litr i włóż do lodówki.

Do słoika dodaj kolejne 0.3 szklanki cukru i litr wody. Pozostaw kwas chlebowy do fermentacji przez kolejne 3-4 dni.

Odcedź pozostały kwas chlebowy i włóż również do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy