Klasyczny kwas chlebowy gotowano w klasztorach. Był to orzeźwiający napój chlebowy, który okazał się również bardzo przydatny. Później zaczęto dodawać do niego wszelkiego rodzaju dodatki, ale dziś proponuję przygotować ten sam stary kwas chlebowy bez cukru. Jednocześnie spodoba się zwolennikom PP.
Składniki
- czarny chleb - 700 g
- woda - 3 L
- fruktoza - 1 art.
- rodzynki - 50 g
- suche drożdże - 5 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb na kawałki i osusz w piekarniku lub na suchej patelni.
Włóż bułkę tartą do czystego, suchego słoika, dodaj fruktozę i zalej wrzącą wodą.
Poczekaj, aż przedmiot lekko ostygnie, dodaj drożdże i wymieszaj.
Pozostaw obrabiany przedmiot na 6-8 godzin w ciepłym miejscu.
Odcedź kwas chlebowy, dodaj rodzynki i pozostaw na kolejne 5-6 godzin.
Ponownie odcedź napój i butelkuj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy