napoje 22.05.2023

kwas Modrzewiowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas Modrzewiowy
0

Klasyczny kwas chlebowy to napój chlebowy, ale bardzo szybko przepis wyrósł na wszelkiego rodzaju odmiany. Każda gospodyni ma swoje sekrety. Uwielbiam próbować każdego niezwykłego kwasu chlebowego, więc dzisiaj podzielę się moim ulubionym przepisem na bazie modrzewia.

Składniki

  • woda - 3 L
  • śmietana (pogrubiony) – 2 art.
  • cukier - 100 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wybierz około 7 młodych gałązek modrzewia.

Oderwij igły, opłucz, oparz wrzącą wodą i pozwól im spłynąć.

Włóż igły do czystego, suchego słoika.

Dodaj wodę, cukier i śmietanę. Przykryj słoik gazą.

Pozostaw obrabiany przedmiot w ciepłym miejscu do fermentacji. Mieszaj codziennie.

Po 3-4 dniach, do smaku, odcedź kwas chlebowy i butelkuj.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy