Galaretka to tradycyjny napój, ale można ją przygotować nie tylko ze zwykłych jagód i owoców ogrodowych. Na przykład galaretka pomarańczowa jest bardzo interesująca – deser i napój, dwa w jednym. Dalej w przepisie opowiem o nim bardziej szczegółowo.
Składniki
- pomarańczowy (Duży) – 3-4 kawałki
- skrobia - 1 art.
- cukier - 3 art.
- woda - 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyciśnij sok z pomarańczy i rozcieńcz w nim skrobię.
Wyślij pozostałą miąższ pomarańczy do wody, zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Odcedź bulion, dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Stopniowo wlewaj sok ze skrobią, ciągle mieszając.
Gotuj galaretkę przez 2 minuty i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy