Wcześniej nie było suchych drożdży, więc kwas chlebowy był najczęściej przygotowywany z czarnego chleba i rodzynek. Jakoś zdecydowałem się wypróbować jeden z tych przepisów. Napój okazał się słodko-kwaśny i lekko cierpki, o bogatym aromacie i niesamowicie pięknym kolorze.
Składniki
- czarny chleb - 500 g
- rodzynki - 50 g
- cukier - 350 g
- woda (filtrowane) – 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę z cukrem, zagotuj i ostudź do 35 stopni.
Pokrój chleb na małe kawałki, połóż na blasze do pieczenia i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Ochłodzić krakersy i włożyć do przygotowanych słoików.
Dodaj rodzynki i słodką wodę. Przykryj gazą i pozostaw na 3 dni w ciemnym, ciepłym miejscu.
Odcedź kwas chlebowy przez podwójną warstwę gazy, wlej do plastikowych butelek i wstaw do lodówki. Po 1 dniu napój można wypić.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy