napoje 02.06.2023

kwas chlebowy z czarnego chleba i rodzynek

20 min
20 porcji
Kwas chlebowy z czarnego chleba i rodzynek
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Wcześniej nie było suchych drożdży, więc kwas chlebowy był najczęściej przygotowywany z czarnego chleba i rodzynek. Jakoś zdecydowałem się wypróbować jeden z tych przepisów. Napój okazał się słodko-kwaśny i lekko cierpki, o bogatym aromacie i niesamowicie pięknym kolorze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę z cukrem, zagotuj i ostudź do 35 stopni.

Pokrój chleb na małe kawałki, połóż na blasze do pieczenia i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Ochłodzić krakersy i włożyć do przygotowanych słoików.

Dodaj rodzynki i słodką wodę. Przykryj gazą i pozostaw na 3 dni w ciemnym, ciepłym miejscu.

Odcedź kwas chlebowy przez podwójną warstwę gazy, wlej do plastikowych butelek i wstaw do lodówki. Po 1 dniu napój można wypić.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy