Orzeźwiający kompot z agrestu Mojito z miętą i pomarańczą to idealny napój na upalny dzień. Cierpkość kwaśnych jagód i cytrusowa świeżość są otoczone cudownym miętowym akcentem. To prawdziwy fajerwerk smaków i aromatów!
Składniki
- agrest - 150 g
- pomarańczowy - 2 kawałki
- Limonka - 1 rzecz
- mięta - 3 gałązki
- cukier - 160 g
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, obierz suche ogony i spłucz.
Pomarańcze, wapno sparzyć wrzącą wodą i pokroić w grube kółka.
Lekko zetrzyj miętę rękami.
Zagotuj wodę, dodaj agrest, cytrusy, miętę i gotuj przez 5 minut.
Wyłącz ogień, dodaj cukier i wymieszaj. Zaparz kompot pod pokrywką przez 1 godzinę.
Odcedź, wlej do przygotowanych butelek i wstaw do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy