Latem w mojej lodówce zawsze jest butelka domowego kwasu chlebowego. Mam kilka przepisów na służbie, z których korzystam od dłuższego czasu. Wśród nich jest kwas gruszkowy. Dzisiaj opowiem szczegółowo, jak zrobić ten wspaniały napój z gruszek.
Składniki
- Gruszka - 500 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- rodzynki - 1 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 250 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj gruszkę i włóż do emaliowanej patelni.
Dodaj ciepłą wodę, cukier, drożdże i kwas cytrynowy. Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 2 dni.
Wlej półfabrykat do plastikowych butelek, do każdej dodaj rodzynki. Kwas gruszkowy powinien stać w temperaturze pokojowej na jeden dzień, a następnie przez kolejne 4 dni w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy