napoje 02.06.2023

kwas gruszkowy

20 min
12 porcji
Kwas gruszkowy
lubava84, stock.adobe.com
0

Latem w mojej lodówce zawsze jest butelka domowego kwasu chlebowego. Mam kilka przepisów na służbie, z których korzystam od dłuższego czasu. Wśród nich jest kwas gruszkowy. Dzisiaj opowiem szczegółowo, jak zrobić ten wspaniały napój z gruszek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj gruszkę i włóż do emaliowanej patelni.

Dodaj ciepłą wodę, cukier, drożdże i kwas cytrynowy. Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 2 dni.

Wlej półfabrykat do plastikowych butelek, do każdej dodaj rodzynki. Kwas gruszkowy powinien stać w temperaturze pokojowej na jeden dzień, a następnie przez kolejne 4 dni w lodówce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy