Chcę podzielić się przepisem na tonizującą domową lemoniadę o zrównoważonym smaku i aromacie pikantnych ziół i cytrusów. Taki napój jest po prostu niezbędny w letnie upały i 100% przypadnie do gustu Twoim domownikom. A przygotowanie napoju jest łatwiejsze niż myślisz.
Składniki
- woda - 500 ml
- woda mineralna (gazowany) – 600 ml
- brązowy cukier - 350 g
- cytryna - 500 g
- pomarańcza - 100 g
- Limonka - 45 g
- mięta - 1 pęczek
- estragon - 1 pęczek
- skórka pomarańczowa - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej wodę pitną do rondla, dodaj cukier i suszoną skórkę pomarańczową, na małym ogniu, mieszając, zagotuj. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij Syrop z ognia i przecedź przez drobne sito.
Opłucz estragon i miętę, lekko osusz, posiekaj blenderem lub posiekaj nożem. Do ziół dodaj sok z połowy limonki, wlej syrop cukrowy i pozostaw na 1 godzinę. Następnie odcedź syrop przez drobne sito, aby pozbyć się ziół (już oddali swój smak i aromat).
Z pomarańczy i cytryn wyciśnij sok, dodaj do odcedzonego syropu.
Wlej wodę gazowaną. Ten krok można pominąć, jeśli lemoniada jest przygotowywana dla dzieci.
Na dnie szklanego dzbanka w razie potrzeby umieść plasterki cytryny i pomarańczy, gałązki mięty i estragonu, posyp cukrem trzcinowym. Wlej przygotowaną lemoniadę i pozostaw napój na 1-2 godziny. Podawaj schłodzone.