napoje 26.05.2023

domowa lemoniada

3 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Domowa lemoniada
nsphotostudio, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się przepisem na tonizującą domową lemoniadę o zrównoważonym smaku i aromacie pikantnych ziół i cytrusów. Taki napój jest po prostu niezbędny w letnie upały i 100% przypadnie do gustu Twoim domownikom. A przygotowanie napoju jest łatwiejsze niż myślisz.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej wodę pitną do rondla, dodaj cukier i suszoną skórkę pomarańczową, na małym ogniu, mieszając, zagotuj. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij Syrop z ognia i przecedź przez drobne sito.

Opłucz estragon i miętę, lekko osusz, posiekaj blenderem lub posiekaj nożem. Do ziół dodaj sok z połowy limonki, wlej syrop cukrowy i pozostaw na 1 godzinę. Następnie odcedź syrop przez drobne sito, aby pozbyć się ziół (już oddali swój smak i aromat).

Z pomarańczy i cytryn wyciśnij sok, dodaj do odcedzonego syropu.

Wlej wodę gazowaną. Ten krok można pominąć, jeśli lemoniada jest przygotowywana dla dzieci.

Na dnie szklanego dzbanka w razie potrzeby umieść plasterki cytryny i pomarańczy, gałązki mięty i estragonu, posyp cukrem trzcinowym. Wlej przygotowaną lemoniadę i pozostaw napój na 1-2 godziny. Podawaj schłodzone.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy