napoje 03.06.2023

kompot z pigwy

30 min
4 porcje
Kompot z pigwy
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Historia kompotów sięga starożytnego Rzymu, gdzie owoce i jagody moczono w miodowej wodzie lub winach, aby zachować je przez długi czas. Teraz wszystko jest znacznie prostsze, a kompoty stały się przede wszystkim orzeźwiającym napojem sezonowym. Co powiesz na szklankę kompotu z pigwy?

Składniki

  • pigwa - 300 g
  • woda - 1.5-2 L
  • cukier - 4 art.
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Losowo pokrój pigwę.

Napełnij wodą, zagotuj i gotuj przez 7-10 minut.

Dodaj cukier i kwas cytrynowy do smaku.

Niech kompot się zaparzy.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy