Nic nie gasi pragnienia lepiej niż kwas chlebowy. Z każdym łykiem napełniasz się siłą, dostajesz ładunek wigoru i dobrego nastroju! Ten wspaniały napój można przygotować w domu. Będziesz potrzebował brązowego chleba, suchych drożdży i kilku innych składników.
Składniki
- czarny chleb (żyto) – 300 g
- suche drożdże - 1 art.
- cukier - pół szklanki
- rodzynki - garść
- woda (filtrowane) – 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brązowy chleb pokroić w kostkę, ułożyć na blasze do pieczenia i suszyć przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 60 stopni.
Umieść powstałe krakersy w szklanym słoju i zalej dwoma litrami wrzącej wody.
W osobnym pojemniku połącz suche drożdże i ciepłą wodę.
Po 15 minutach wlej wodę drożdżową do słoika z bułką tartą i dobrze wymieszaj.
Wyjmij pojemnik w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 2 dni.
Odcedź płyn przez gazę, dodaj cukier i umyte rodzynki. Nalegaj na kwas chlebowy przez kolejny dzień.