napoje 22.01.2022

domowy kwas chlebowy z czarnego chleba

72 godz. 30 min.
10 porcji
Domowy kwas chlebowy z czarnego chleba
irinayurchenko, stock.adobe.com
0

Nic nie gasi pragnienia lepiej niż kwas chlebowy. Z każdym łykiem napełniasz się siłą, dostajesz ładunek wigoru i dobrego nastroju! Ten wspaniały napój można przygotować w domu. Będziesz potrzebował brązowego chleba, suchych drożdży i kilku innych składników.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Brązowy chleb pokroić w kostkę, ułożyć na blasze do pieczenia i suszyć przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 60 stopni.

Umieść powstałe krakersy w szklanym słoju i zalej dwoma litrami wrzącej wody.

W osobnym pojemniku połącz suche drożdże i ciepłą wodę.

Po 15 minutach wlej wodę drożdżową do słoika z bułką tartą i dobrze wymieszaj.

Wyjmij pojemnik w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 2 dni.

Odcedź płyn przez gazę, dodaj cukier i umyte rodzynki. Nalegaj na kwas chlebowy przez kolejny dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy