Jeśli nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu na półfabrykatach, Złap ten przepis na kompot owocowy. Sekret polega na tym, że morele są w nim w całości. Nie trzeba ich demontować i usuwać kości. A jeśli zwiniesz wiele puszek na raz, jest to zauważalna oszczędność czasu.
Składniki
- morele - 2 kg
- woda - 4 L
- cukier - 2 szklanki
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ułóż umyte morele w sterylnych słoikach.
Zalej wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut pod pokrywkami i odcedź tę wodę do garnka.
Ponownie zagotuj i powtórz poprzedni krok.
Dodaj cukier do wody i gotuj, aż się rozpuści.
Dodaj kwas cytrynowy, zalej morele i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy