Spokojnie ciesz się zdrowym, rozgrzewającym napojem, owiniętym w ciepły koc w wilgotny zimowy wieczór... co może być przyjemniejszego? Pij tylko ten pikantny napój z rodziną i przyjaciółmi. Podzielę się przepisem na" zimową " witaminową herbatę żurawinową.
Składniki
- żurawina - 350 g
- woda - 1,4 L
- zielona herbata - 1,5 art.
- cukier - do smaku
- cytryna - 3 plasterki
- mięta - 2 art.
- ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
- Goździk - 3 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W zaparzaczu umieść zieloną herbatę, miętę, goździki i ziele angielskie.
Zagotuj wodę i wlej zawartość zaparzacza wrzącą wodą (około 0,8-1 L). Zamknij zaparzacz pokrywką i pozwól herbacie trochę zaparzyć.
Jeśli używasz mrożonej żurawiny, najpierw ją rozmroź.
Zmiel jagody blenderem lub drewnianym tłuczkiem. Umieść masę jagodową na patelni.
Zalej jagody pozostałą wrzącą wodą, dodaj cukier i plasterek cytryny. Doprowadzić masę do wrzenia i zdjąć patelnię z ognia.
Połącz parzoną herbatę i masę jagodową. Przykryj i pozwól napojowi trochę zaparzyć.
Odcedź herbatę. W razie potrzeby dodaj cukier do smaku. Jeśli herbata wydaje ci się zbyt skoncentrowana, dodaj więcej wrzącej wody.
Dodaj pozostałe plasterki cytryny do herbaty, wlej do filiżanek i natychmiast podawaj.