Kalina zawiera witaminę C, E, A i niezbędną dzienną dawkę żelaza. Dlatego napój owocowy z kaliny jest po prostu niezbędny dla Twojej rodziny w sezonie zimowym.
Składniki
- Kalina - 500 g
- cukier - 100 g
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jagody pod bieżącą wodą i zmiksuj je przez sito, aby uzyskać gęsty sok w postaci puree.
Napełnij ciasto wodą, dodaj cukier, wymieszaj i podpal. Ciągle mieszaj i doprowadzaj do wrzenia. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i przecedź przez sito.
Dodaj sok do wody, spróbuj cukru. Jeśli nie jesteś słodki, możesz dodać więcej cukru lub kilka łyżek miodu.
Umieść sok owocowy na ogniu i zagotuj, ale nie gotuj. Usuń natychmiast, gdy zobaczysz wiercenie. Wlej do karafki, poczekaj, aż ostygnie i możesz pić.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy