Zwykle ta sałatka jest przygotowywana na ferie zimowe, ale nie widzę powodu, aby rezygnować z niej w innych porach roku. Na środku talerza możesz umieścić piękny wystrój lub ułożyć owoce. Nie ograniczaj swojej wyobraźni, a otrzymasz prawdziwe arcydzieło!
Składniki
- Indyk (gotowane) – 300 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 50 g
- orzechy włoskie (smażone) – 50 g
- Mieszanka sałatek - 100 g
- sos sojowy - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka na małe kawałki.
Opłucz suszone śliwki i zalej gorącą wodą przez 10 minut.
Odcedź i osusz suszone śliwki ręcznikami papierowymi.
Ułóż mieszankę sałatkową wokół krawędzi talerza, tworząc wieniec.
Skrop oliwą z oliwek, lekko solą i pieprzem.
Równomiernie rozłóż kawałki indyka, orzechy i suszone śliwki.
Dodaj trochę więcej soli i mielonego pieprzu, polej sosem sojowym.
Dodatkowo możesz udekorować sałatkę rozmarynem, żurawiną lub kawałkami pomarańczy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy