Aby zrobić pyszne cappuccino w domu, wcale nie jest konieczne posiadanie ekspresu do kawy. Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić napój kawowy z bujną pianką za pomocą Turki. Jeśli masz cappuccinator-dobrze, jeśli nie-obejdziemy się bez niego.
Składniki
- Kawa mielona - 1 łyżeczka
- woda - 40 ml
- mleko - 50 ml
- cukier - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zrób espresso. Aby to zrobić, w Turku wymieszaj zmieloną kawę i cukier, dodaj wodę i zagotuj mieszaninę i uformuj pianę. Zdejmij turkę z ognia, poczekaj, aż piana opadnie, a następnie ponownie zagotuj. Przykryj Turka spodkiem i pozwól kawie trochę zaparzyć.
Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund.
Ciepłe mleko ubij w piankę za pomocą cappuccinatora (jeśli nie ma cappuccinatora, możesz wlać mleko do francuskiej prasy i kilkakrotnie podnieść/opuścić tłok).
Wlej mleko z pianką do filiżanki, delikatnie wlej espresso cienkim strumieniem. Udekoruj cappuccino cynamonem lub polewą i ciesz się delikatnym napojem kawowym.