napoje 28.05.2023

domowy kwas chlebowy z cykorią i drożdżami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Domowy kwas chlebowy z cykorią i drożdżami
chandlervid85, stock.adobe.com
0

Domowy kwas chlebowy z cykorią ma przyjemny lekko gorzki smak i lekki karmelowy odcień, co czyni go szczególnie atrakcyjnym dla miłośników oryginalnych interpretacji klasyki. Dzisiaj podzielę się prostym i znanym przepisem-na drożdżach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dodaj cykorię, kwas cytrynowy i cukier do wody.

Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić obrabiany przedmiot do ostygnięcia do 30 do 40 stopni.

Dodaj drożdże i wymieszaj.

Pozostaw kwas chlebowy na ciepło przez 3-4 godziny.

Odcedź kwas chlebowy, butelkuj i pozostaw na jeden dzień w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy