Domowy kwas chlebowy z cykorią ma przyjemny lekko gorzki smak i lekki karmelowy odcień, co czyni go szczególnie atrakcyjnym dla miłośników oryginalnych interpretacji klasyki. Dzisiaj podzielę się prostym i znanym przepisem-na drożdżach.
Składniki
- woda - 5 L
- cykoria - 2 art.
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- cukier - 450 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj cykorię, kwas cytrynowy i cukier do wody.
Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić obrabiany przedmiot do ostygnięcia do 30 do 40 stopni.
Dodaj drożdże i wymieszaj.
Pozostaw kwas chlebowy na ciepło przez 3-4 godziny.
Odcedź kwas chlebowy, butelkuj i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy