Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, na pewno musisz ugotować kwas chlebowy z soku brzozowego. Z dodatkiem rodzynek, słodu i chleba żytniego okazuje się aromatyczny, bogaty i bardzo piękny. Zgodnie z przepisem dodaje się miód i nie radzę zastępować go cukrem.
Składniki
- słód - 1,5 art.
- rodzynki - 1 art.
- chleb (żyto) – 3 plasterki
- miód - 4 art.
- sok brzozowy - 3 L
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rodzynki zalej szklanką ciepłej wody i odłóż na bok na 2 dni.
Pokrój chleb żytni na małe kawałki i osusz w piekarniku przez 10 minut.
Sok brzozowy odcedź i wlej do przygotowanego pojemnika.
Dodaj suchy chleb, miód, słód i rodzynki.
Przykryj gazą i umieść w ciepłym miejscu na 2 dni.
Odcedź, butelkuj i wstaw do lodówki na 1 dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy