napoje 22.06.2023

kwas chlebowy z soku brzozowego

15 min
12 porcji
Kwas chlebowy z soku brzozowego
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, na pewno musisz ugotować kwas chlebowy z soku brzozowego. Z dodatkiem rodzynek, słodu i chleba żytniego okazuje się aromatyczny, bogaty i bardzo piękny. Zgodnie z przepisem dodaje się miód i nie radzę zastępować go cukrem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rodzynki zalej szklanką ciepłej wody i odłóż na bok na 2 dni.

Pokrój chleb żytni na małe kawałki i osusz w piekarniku przez 10 minut.

Sok brzozowy odcedź i wlej do przygotowanego pojemnika.

Dodaj suchy chleb, miód, słód i rodzynki.

Przykryj gazą i umieść w ciepłym miejscu na 2 dni.

Odcedź, butelkuj i wstaw do lodówki na 1 dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy