Obfita sałatka może być podana zamiast drugiej. Okazuje się tak smaczny i pachnący, że po prostu nie można się oprzeć. Na podstawie nazwy jest już jasne, że danie należy podawać na gorąco. Aby to zrobić, polecam rozgrzanie talerzy.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- wołowina (gotowane) – 200 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Shiitake (suszone) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- kolendra - 10 g
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
- ocet ryżowy - 3 art.
- sos rybny - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij Shiitake wodą przez 2-3 godziny.
Odcedź, spłucz i pozostaw w durszlaku, aby szkło cały płyn.
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Posiekaj wołowinę, kolendrę, shiitake, obraną paprykę i cebulę.
Zetrzyj marchewki lub pokrój w cienkie kostki.
Rozgrzej 2 łyżki na patelni.l olej roślinny.
Dodaj cebulę, shiitake i smaż przez 5-6 minut.
Dodaj paprykę, marchewkę i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 8-10 minut.
Dodaj wołowinę i lekko zrumień.
Dodaj gotową funchozę, kolendrę, wyciśnij czosnek przez prasę i wymieszaj.
Wyłącz ogrzewanie i przykryj.
Oddzielnie wymieszaj ocet ryżowy, pozostały olej, sosy rybne i sojowe, mielony pieprz, sól.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Polecam podawać od razu.