sałatki 22.01.2022

Śledź pod futrem z fioletową cebulą

30 min
4 porcje
Śledź pod futrem z fioletową cebulą
schankz, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę podzielić się innym ciekawym przepisem — śledziem pod futrem z fioletową cebulą. Jeśli natkniesz się na słodką odmianę cebuli, nie musisz jej marynować. Ale bardziej mi się podoba, sałatka okazuje się ciekawsza i smaczniejsza.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śledź obrać, wypatroszyć i drobno posiekać.

Ugotowane warzywa zetrzyj na grubej tarce, posiekaj koperek. Cebulę pokroić, wymieszać z octem winnym, solą, cukrem, pieprzem, olejem i przykryć na 10 minut.

Ułóż śledzie i ziemniaki warstwami na dnie przygotowanego talerza. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.

Następnie dodaj marynowaną cebulę i marchewkę. Posyp solą, pieprzem i koperkiem.

Na wierzch ułóż buraki zmieszane z majonezem. Spłaszcz, udekoruj wzorami i posyp koperkiem. Zaparz sałatkę przez 2 godziny w lodówce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy