Dzisiaj chcę podzielić się innym ciekawym przepisem — śledziem pod futrem z fioletową cebulą. Jeśli natkniesz się na słodką odmianę cebuli, nie musisz jej marynować. Ale bardziej mi się podoba, sałatka okazuje się ciekawsza i smaczniejsza.
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 150 g
- cebula fioletowa - 2 kawałki
- koperek - pół
- majonez - 180 ml
- ocet winny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i drobno posiekać.
Ugotowane warzywa zetrzyj na grubej tarce, posiekaj koperek. Cebulę pokroić, wymieszać z octem winnym, solą, cukrem, pieprzem, olejem i przykryć na 10 minut.
Ułóż śledzie i ziemniaki warstwami na dnie przygotowanego talerza. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Następnie dodaj marynowaną cebulę i marchewkę. Posyp solą, pieprzem i koperkiem.
Na wierzch ułóż buraki zmieszane z majonezem. Spłaszcz, udekoruj wzorami i posyp koperkiem. Zaparz sałatkę przez 2 godziny w lodówce.