W grudniu nadchodzi długo oczekiwany sezon mandarynek. Często cytrusy są spożywane na świeżo, rzadziej dodawane do sałatek, sosów i deserów. Proponuję wypróbować inną opcję-kompot mandarynkowy. Napój okazuje się po prostu pyszny!
Składniki
- mandarynki - 5 sztuk
- cukier - 150 g
- woda (oczyszczona) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mandarynki opłucz wrzącą wodą, obierz i podziel na kliny.
Zmiel mandarynki w blenderze.
Zagotuj wodę, dodaj półfabrykat cytrusowy i gotuj przez 3 minuty.
Dodaj cukier, wymieszaj i po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.
Przykryj i ostudź do temperatury pokojowej.
Odcedź gotowy kompot mandarynkowy, wlej do butelek i włóż do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy