Po prostu uwielbiam pikantną kawę z przyprawami. A w zimnych porach roku jest to na ogół nieocenione ocieplenie. Możesz wziąć dowolne przyprawy, ale jeśli nie chcesz niczego wymyślać i wolisz po prostu wziąć sprawdzony przepis – dzielę się moją ulubioną opcją.
Składniki
- Kawa mielona - 2 łyżeczka
- woda - 200 ml
- cynamon - 1 różdżka
- Badian - 1 gwiazdka
- kardamon - 1 pudełeczko
- Goździk - 2 Bud
- brązowy cukier - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyślij kawę i wszystkie przyprawy do Turku. Dodaj cukier.
Napełnij wodą i dobrze wymieszaj.
Zaparz kawę na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Wyjmij z pieca, odstaw na minutę i odcedź.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy