napoje 26.05.2023

herbata z kaliny

30 min
4 porcje
Herbata z kaliną
Oleksii, stock.adobe.com
0

Jeśli przypadkowo znajdziesz zamrożoną Kalinę w zamrażarce, zrób z niej bardzo zdrową i aromatyczną herbatę! Taki napój pomaga utrzymać odporność w sezonie przeziębień i chorób wirusowych, a także obniża ciśnienie krwi. Spróbuj koniecznie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz część jagód i umieść w dużej filiżance. Za pomocą drewnianego popychacza zmiażdż Kalinę, aby jagody wypuściły sok.

Dodaj trochę wrzącej wody i zetrzyj jagody tak bardzo, jak to możliwe. Przykryj filiżankę i odstaw na 10 minut.

Umieść powstałą masę jagodową wraz z sokiem w czajniku, dodaj pozostałe świeże jagody.

Dobrze opłucz cytrynę i pomarańczę i pokrój w plasterki razem ze skórką. Umieść kilka takich kółek w czajniku z jagodami.

Zagotuj wodę i zalej zawartość czajnika stromą wrzącą wodą. Przykryj czajnik pokrywką, zawiń i pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut.

Gorąca pachnąca herbata Kalinowa z cytrusami wlej do filiżanek i ciesz się! Polecam podawać do stołu z miodem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy