Jeśli przypadkowo znajdziesz zamrożoną Kalinę w zamrażarce, zrób z niej bardzo zdrową i aromatyczną herbatę! Taki napój pomaga utrzymać odporność w sezonie przeziębień i chorób wirusowych, a także obniża ciśnienie krwi. Spróbuj koniecznie!
Składniki
- Kalina (mrożony) – 100 g
- woda - 750 ml
- cytryna - 1/2 szt.
- pomarańcza - 1/2 szt.
- miód - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz część jagód i umieść w dużej filiżance. Za pomocą drewnianego popychacza zmiażdż Kalinę, aby jagody wypuściły sok.
Dodaj trochę wrzącej wody i zetrzyj jagody tak bardzo, jak to możliwe. Przykryj filiżankę i odstaw na 10 minut.
Umieść powstałą masę jagodową wraz z sokiem w czajniku, dodaj pozostałe świeże jagody.
Dobrze opłucz cytrynę i pomarańczę i pokrój w plasterki razem ze skórką. Umieść kilka takich kółek w czajniku z jagodami.
Zagotuj wodę i zalej zawartość czajnika stromą wrzącą wodą. Przykryj czajnik pokrywką, zawiń i pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut.
Gorąca pachnąca herbata Kalinowa z cytrusami wlej do filiżanek i ciesz się! Polecam podawać do stołu z miodem.