Wybierasz piękne sałatki na wakacje? Koniecznie przygotuj "Gniazdo głuszca". Nie zajmie ci to dużo czasu, zachwyci Cię smakiem i będzie w centrum uwagi wszystkich. Dzielę się przepisem z szynką i kiszoną kapustą!
Składniki
- szynka - 250 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- kapusta kiszona - 150 g
- marchew (gotowane) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- ziemniaki (średni) – 250 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 4 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj szynkę, marchewkę, obrane jajka i cebulę.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na specjalnej tarce.
Opłucz pod bieżącą wodą, dobrze wyciśnij, wymieszaj z pieprzem i solą.
Smażyć ziemniaki na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor i ułożyć na papierowej serwetce.
Zetrzyj ser, dodaj posiekany koperek, majonez i wymieszaj.
Uformuj małe kulki z powstałej masy i odłóż na bok do dekoracji gotowej sałatki.
W głębokiej misce połącz szynkę, cebulę, jajka, marchewkę i kiszoną kapustę.
Dodaj sól, mielony pieprz, majonez i wymieszaj.
Połóż sałatkę na talerzu i posyp frytkami.
Na środku zrób małe wgłębienie i ułóż kulki serowe. Dodatkowo możesz ozdobić sałatkę świeżymi ziołami.