Możesz przygotować apetyczną przekąskę na różne sposoby: piec w piekarniku, smażyć bułki w całości lub w kawałkach. Wszystkie opcje są dobre, ale dziś oferuję ci tę, z której najczęściej korzystam. Możesz więc gotować gorące bułki z różnymi nadzieniami.
Składniki
- ryż (gotowane) – 150 g
- krewetki (gotowane) – 200 g
- boczek (plasterki) – 100 g
- Ser Philadelphia - 250 g
- nori - 2 liścia
- ocet ryżowy - 2 art.
- SOS (Unagi) – 2 art.
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 100 g
- bułka tarta - 100 g
- Olej roślinny (do pieczenia) – 100 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane krewetki obrać ze skorupek i pokroić na małe kawałki.
Ryż wymieszać z octem i odstawić na 15 minut.
Na macie do sushi ułóż grubą warstwę przygotowanego ryżu.
Na wierzch połóż liść nori, posmaruj serem Philadelphia i skrop sosem Unagi.
Ułóż posiekane krewetki i plastry bekonu.
Mocno zwiń rolkę, naciskając równomiernie dłońmi na całej powierzchni.
Połącz wodę, ubite jajka, mielony pieprz i sól.
Delikatnie zwiń bułkę w mące, a następnie zanurz w cieście i zwiń w bułce tartej.
Umieść na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Rozłóż gorącą rolkę na ręcznikach papierowych, a następnie pokrój.