Wbrew stereotypom klasyczny hummus nie jest daniem żydowskim, ale arabskim. Chociaż nie będę się spierać, że od dawna jest zakorzeniony w obu tradycjach. Tradycyjna przekąska jest przygotowywana z ciecierzycy, a dopiero potem możesz dodać do niej coś do smaku.
Składniki
- ciecierzyca - 100 g
- sok z cytryny - 10 ml
- oliwa z oliwek - 20 ml
- Zira - 5 g
- papryka (wędzone) – 5 g
- Sezam (lub pasta sezamowa) – 50 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzycę moczyć przez noc w zimnej wodzie, a następnego dnia gotować w tej samej wodzie do miękkości.
Odcedź płyn i zostaw gdzieś szklankę, aby zmienić konsystencję Hummusu.
Wyślij ciecierzycę do blendera, dodaj oliwę z oliwek i posiekaj.
Zmiel nasiona sezamu osobno na mąkę i wyślij tam.
Dodaj zirę i wędzoną paprykę, sok z cytryny do hummusu i ponownie ubij, aż się połączą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy