przekąski 22.01.2022

Klasyczny hummus z ciecierzycy

30 min
2 porcje
Klasyczny hummus z ciecierzycy
0

Wbrew stereotypom klasyczny hummus nie jest daniem żydowskim, ale arabskim. Chociaż nie będę się spierać, że od dawna jest zakorzeniony w obu tradycjach. Tradycyjna przekąska jest przygotowywana z ciecierzycy, a dopiero potem możesz dodać do niej coś do smaku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzycę moczyć przez noc w zimnej wodzie, a następnego dnia gotować w tej samej wodzie do miękkości.

Klasyczny hummus z ciecierzycy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Odcedź płyn i zostaw gdzieś szklankę, aby zmienić konsystencję Hummusu.

Klasyczny hummus z ciecierzycy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wyślij ciecierzycę do blendera, dodaj oliwę z oliwek i posiekaj.

Klasyczny hummus z ciecierzycy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Zmiel nasiona sezamu osobno na mąkę i wyślij tam.

Klasyczny hummus z ciecierzycy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj zirę i wędzoną paprykę, sok z cytryny do hummusu i ponownie ubij, aż się połączą.

Klasyczny hummus z ciecierzycy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy