
Tego przepisu nie można nazwać prostym, ale marchewka zawsze okazuje się pyszna. Ważne jest, aby nie pomylić się z sekwencją działań. Zimna marynata, która jest dodawana do gorącego oleju, nie będzie w stanie uzyskać pożądanego efektu.
Składniki
- marchew - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - półgłówki
- ocet balsamiczny - 1,5 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa (mielony) – 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- Sol - 0,5 łyżeczka
- woda (przegotowany) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Wlej olej do marchewki, odcedzając cebulę przez sitko. Wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.
Wymieszaj wodę z octem, cukrem i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Wlej powstałą marynatę do marchewki i wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na 1,5 do 2 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy