przekąski 22.01.2022

Hummus marchewkowy

25 min
4 porcje
Hummus marchewkowy
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Planujesz małe spotkania w domu? Przygotuj hummus marchewkowy. Pyszna przekąska wygląda bardzo pięknie i zawsze jest szybko spożywana. Można go podawać z chlebami, pita, przaśnymi tortillami i po prostu pokrojonymi warzywami.

Składniki

  • ciecierzyca (w puszkach) – 240 g
  • marchew (gotowane) – 300 g
  • Sezam - 50 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • sok z cytryny - 3 art.
  • oliwa z oliwek - 30 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ugotowane marchewki i pokrój na duże kawałki.

Ciecierzyca z puszki wrzuć do durszlaka i pozostaw na 2-3 minuty, aby płyn do szkła całkowicie.

Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Umieść sezam, obrane ząbki czosnku, zmielony czarny pieprz i oliwę z oliwek w misce blendera. Zmiel wszystko razem, aż będzie gładkie.

Dodaj marchewki, ciecierzycę i kontynuuj pracę blendera przez kolejne 3-4 minuty.

Dopraw gotowy hummus sokiem z cytryny, solą i dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy