Planujesz małe spotkania w domu? Przygotuj hummus marchewkowy. Pyszna przekąska wygląda bardzo pięknie i zawsze jest szybko spożywana. Można go podawać z chlebami, pita, przaśnymi tortillami i po prostu pokrojonymi warzywami.
Składniki
- ciecierzyca (w puszkach) – 240 g
- marchew (gotowane) – 300 g
- Sezam - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 3 art.
- oliwa z oliwek - 30 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ugotowane marchewki i pokrój na duże kawałki.
Ciecierzyca z puszki wrzuć do durszlaka i pozostaw na 2-3 minuty, aby płyn do szkła całkowicie.
Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Umieść sezam, obrane ząbki czosnku, zmielony czarny pieprz i oliwę z oliwek w misce blendera. Zmiel wszystko razem, aż będzie gładkie.
Dodaj marchewki, ciecierzycę i kontynuuj pracę blendera przez kolejne 3-4 minuty.
Dopraw gotowy hummus sokiem z cytryny, solą i dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy