Szczególną cechą tego dania jest użycie dużej ilości przypraw, a także świeżych warzyw i sosu jogurtowego. Możesz gotować shawarmę po arabsku z kurczakiem, jagnięciną i cielęciną. Przed smażeniem mięso jest zawsze marynowane.
Składniki
- kurczak - 400 g
- ogórki - 2 kawałki
- ser - 120 g
- masło - 50 g
- tahini - 1 art.
- jogurt grecki - 100 ml
- Zira - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 CZ. l.
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
- Pita (cienki) – 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na średnie kawałki, wymieszaj z przyprawami i odłóż na bok na 1 godzinę.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.
Połóż gotowe mięso na desce, posiekaj i posyp solą.
Połącz jogurt grecki i pastę tahini.
Pokrój ogórki i ser w kostkę.
Rozłóż chleb pita i posmaruj przygotowanym sosem.
Ułóż smażonego kurczaka, ogórki i ser.
Wsuń boki do środka i zwiń ciasną rolkę.
Grilluj gotową shawarmę na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy