Niezwykle popularną i wygodną francuską przekąską jest kanapka o nazwie Croc – Monsieur. To tłumaczy się z francuskiego jako "płaszcz w paski" i dosłownie odnosi się do charakterystycznych pasków, które pozostają po prażeniu.
Składniki
na kanapkę:
- szynka - 4 plasterki
- biały chleb - 4 plasterek
- musztarda Dijon - 1 art.
- ser - 50 g
- parmezan (tarty) – 1 art.
do sosu :
- masło - 25 g
- mąka - 25 g
- mleko - 200 ml
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wysusz chleb na suchej patelni lub w piekarniku.
W przypadku sosu podsmaż mąkę na maśle na złoty kolor.
Wlej mleko, ciągle mieszając, zagotuj sos, aż będzie gęsty i dodaj przyprawy.
Posmaruj dwie kromki chleba musztardą, ułóż szynkę i posyp mieszanką startego sera.
Przykryj jeszcze dwiema kromkami chleba i polej sosem. Posyp pozostałym serem.
Wyślij kanapki do piekarnika na 5-7 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy