Nie musisz czekać na specjalną okazję, aby zrobić niesamowicie smaczną, ciepłą sałatkę z grillowanych warzyw. Jeśli masz patelnię grillową lub grill elektryczny, możesz gotować przynajmniej codziennie.
Składniki
- cukinia - 1 rzecz
- bakłażany - 1 rzecz
- kukurydza (kolby) – 5-6 sztuk
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- pomidory - 2 kawałki
- czosnek - 1 ząbek
- Zieleń - 5-6 gałązki
- ocet balsamiczny - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- oliwa z oliwek - 4 art.
- suszone zioła - 3 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj cukinię i bakłażana i pokrój w plasterki. Skrop oliwą z oliwek i dodaj suszone zioła.
Posiekaj obraną fioletową cebulę, umyj kukurydzę. Skrop również olejem i posyp ziołami.
Pokrój pomidory w plasterki, skrop olejem i dodaj zioła.
Grilluj cukinię i bakłażana przez 3-4 minuty, aż będą jasne, opiekane paski.
Musisz również usmażyć fioletową cebulę, również przez 3-4 minuty. Następnie wyślij do salaterki.
Piecz kukurydzę i pomidory przez 3-4 minuty.
Pokrój kukurydzę na kawałki i razem z pomidorami włóż do miski.
Dodaj posiekany czosnek, a także posiekane zioła (bazylia, koperek, natka pietruszki).
Dopraw sałatkę sosem sojowym, octem balsamicznym i podawaj. Idealny dodatek do mięsa lub ryb.