Spróbuj zrobić w domu klasycznego hot doga po amerykańsku. W naszym rozumieniu takie przekąski są przygotowywane szybko, ale w tym przypadku będziesz musiał trochę poczekać. Sam sos cebulowy zajmie ponad pół godziny.
Składniki
- cebula (duży) – 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- pasta pomidorowa - 2 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Tabasco - 1 kropla
- cukier - 1 łyżeczka
- woda - pół szklanki
- mielony cynamon - 0,25 łyżeczka
- musztarda - 1 CZ. l.
- skrobia kukurydziana - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz wodę, skrobię, musztardę, koncentrat pomidorowy, cynamon, Tabasco i sok z cytryny.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na jasnobrązowy kolor.
Wyciśnij czosnek przez prasę, posyp cukrem i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Wlej przygotowaną mieszaninę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut. W sosie powinno pozostać trochę płynu.
Podsmaż kiełbaski na maśle.
Obierz cebulę i posiekaj.
Pokrój bułki z hot dogami, pozostawiając jedną stronę w całości.
Posmaruj bułeczki sosem w środku, włóż kiełbasę i posyp cebulą.
Dodaj trochę więcej sosu i musztardy. Powtórz z pozostałymi bułkami.