Onigiri to łatwe do przygotowania i satysfakcjonujące danie kuchni japońskiej. Tradycyjnym nadzieniem do Onigiri jest tuńczyk. Pozwala to bardzo szybko ugotować danie, ponieważ nie musisz tracić czasu na gotowanie ryby. Przygotuj Onigiri korzystając z naszego przepisu i zabierz ze sobą przekąskę na szybką i satysfakcjonującą przekąskę.
Składniki
- ryż - 300 g
- tuńczyk - 120 g
- wino ryżowe - 1 CZ. l
- nori - 1 rzecz
- woda - 450 ml
- nori - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz ryż do czystej wody i zagotuj, wlewając 450 ml wody do garnka.
Umieść tuńczyka ze słoika w głębokiej misce, dodaj wino ryżowe i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
Teraz z ryżu tworzymy małą kulkę. Zrób dziurę w piłce, umieść tam nadzienie, przykryj otwór ryżem. Uformuj kulkę w owal lub trójkąt.
Zwiń Trójkąty w sezam i zawiń w cienki pasek liścia nori. Podawaj z sosem sojowym i imbirem, aby uzyskać pikantny smak.