Zielenie nadają falafelowi nie tylko smak, ale także jasny, piękny odcień. W kontekście taka przekąska jest jeszcze bardziej apetyczna. Radzę podawać go ze śmietaną, sosem czosnkowym lub czymś w tym stylu. Po upieczeniu nie zapomnij położyć falafelu na ręcznikach papierowych, aby usunąć tłuszcz.
Składniki
- ciecierzyca - 200 g
- kolendra - 0.5 pęczek
- pietruszka - 0.5 pęczek
- sok z limonki - 1 łyżeczka
- oregano - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- mąka kukurydziana - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel cebulę, czosnek i zioła w blenderze.
Ciecierzycę moczyć przez noc, a rano spłukać i zmielić blenderem.
Wymieszaj obie masy i dodaj wszystkie przyprawy z sokiem z limonki.
Uformuj kulki falafela, zwiń mąkę kukurydzianą i smaż na głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy