Do falafelu można dodawać nie tylko różne rośliny strączkowe, ale także wszelkiego rodzaju nasiona z nasionami. Proponuję tę opcję z sezamem - jeszcze smaczniejszą i zdrowszą niż klasyczna. Możesz smażyć falafel z kulkami lub małymi kotletami – jak wygodniej.
Składniki
- ciecierzyca - 200 g
- Sezam - 5 art.
- bułka tarta - 2 art.
- cebula - 1 rzecz
- Zieleń - 0.5 pęczek
- czosnek - 2 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzycę namoczyć przez noc, opłukać i zmielić blenderem.
Osobno posiekaj cebulę, czosnek, chili i zioła i wymieszaj wszystko razem.
Dodaj przyprawy i połowę sezamu, a następnie wymieszaj.
Wymieszaj pozostały sezam z grzankami. Uformuj kulki falafelu i zwiń w tej mieszance.
Smaż falafel w dużej ilości oleju przez 3-4 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy