przekąski 08.02.2022

falafel z sezamem

35 min
4 porcje
Falafel z sezamem
Dmitrii, stock.adobe.com
0

Do falafelu można dodawać nie tylko różne rośliny strączkowe, ale także wszelkiego rodzaju nasiona z nasionami. Proponuję tę opcję z sezamem - jeszcze smaczniejszą i zdrowszą niż klasyczna. Możesz smażyć falafel z kulkami lub małymi kotletami – jak wygodniej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzycę namoczyć przez noc, opłukać i zmielić blenderem.

Osobno posiekaj cebulę, czosnek, chili i zioła i wymieszaj wszystko razem.

Dodaj przyprawy i połowę sezamu, a następnie wymieszaj.

Wymieszaj pozostały sezam z grzankami. Uformuj kulki falafelu i zwiń w tej mieszance.

Smaż falafel w dużej ilości oleju przez 3-4 minuty.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy