Miłośnicy pikantnych potraw pokochają ten przepis. Tym razem Koreański SOS kochudian doda pikanterii. Tradycyjnie przekąskę należy podawać w lodówce przez 2-3 godziny. Aby przyspieszyć proces, radzę lekko rozgnieść marchewki solą i przyprawami.
Składniki
- marchew - 500 g
- czosnek - 3 ząbki
- SOS (kochudian) – 1 łyżeczka
- Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
- ocet jabłkowy - 2 art.
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (gotowany) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól i wymieszaj. Przykryj i odłóż na bok na 15 minut.
Na małej patelni połącz wodę, olej, ocet i sos kochudian. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Wlej gorącą marynatę do marchewki, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Przed podaniem marchewki należy odstawić do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy