Zielone pomidory są często sprzedawane w sklepach. Czasami nie są wystarczająco ostre, a czasem zbyt słone. Przygotujmy je samodzielnie z koreańską marchewką, wybierając idealną ilość przypraw i soli!
Składniki
- zielone pomidory - 500 g
- marchew - 300 g
- rzodkiewka - 100 g
- czosnek - 4 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- Adjika - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet jabłkowy - 3 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- cukier - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój zielone pomidory na małe kliny.
Zetrzyj marchewki i rzodkiewki na specjalnej tarce. Posiekaj warzywa.
Połącz marchewki, rzodkiewki, zioła, sól i cukier. Lekko rozgnieć rękami, aby warzywa wypuściły sok.
Dodaj zielone pomidory, ocet, zmieloną czerwoną paprykę i ponownie wymieszaj.
Drobno posiekaj czerwoną paprykę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj pieprz i wyłącz po 10-15 sekundach.
Wlej gorący olej z pieprzem do marchewki, dodaj adjika, czosnek przepuszczony przez prasę i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na jeden dzień.