przekąski 28.06.2023

bułki w cieście

20 min
6 porcji
Bułki w cieście
fotofabrika, stock.adobe.com
0

Pewnego dnia japoński kucharz Ichiro Mashita postanowił zrobić bułki w cieście. W ten sposób chciał przyciągnąć uwagę amerykańskich konsumentów. Czy muszę powiedzieć, że mu się to udało? Dziś przepyszną przekąskę przygotowują tysiące restauracji na całym świecie.

Składniki

dla rolek:
do ciasta:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Krewetki opłucz wrzącą wodą i obierz muszle.

Awokado przekrój na pół, obierz, usuń pestkę, posiekaj i skrop sokiem z cytryny.

Wędzony węgorz pokrój w długie kostki.

Rozłóż matę do sushi na stole, połóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu na wierzchu.

Rozłóż warstwę ryżu i lekko ubij.

Na jednym z szerokich boków ułóż ser, awokado, węgorza i krewetki w paski.

Zwinąć ciasną rolkę, równomiernie dociskając palcami po całej powierzchni.

Wymieszaj lekko ubite jajko, sól, wodę i mąkę.

Rozwałkuj bułkę w mące, a następnie zanurz w cieście i zwiń w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie przenieść na talerz wyłożony papierowymi serwetkami.

Pokrój gotową bułkę w cieście na małe kawałki, ułóż ładnie na desce lub talerzu i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy