Pewnego dnia japoński kucharz Ichiro Mashita postanowił zrobić bułki w cieście. W ten sposób chciał przyciągnąć uwagę amerykańskich konsumentów. Czy muszę powiedzieć, że mu się to udało? Dziś przepyszną przekąskę przygotowują tysiące restauracji na całym świecie.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- krewetki - 150 g
- Węgorz (wędzony) – 100 g
- awokado (duży) – 1 rzecz
- Ser Philadelphia - 250 g
- sok z cytryny - 1 art.
- nori - 2 liścia
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 200 g
- sól - 0,5 CZ. l.
- woda - 150 ml
- Olej roślinny - 300 ml
- bułka tarta - 100 g
- mąka - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą i obierz muszle.
Awokado przekrój na pół, obierz, usuń pestkę, posiekaj i skrop sokiem z cytryny.
Wędzony węgorz pokrój w długie kostki.
Rozłóż matę do sushi na stole, połóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu na wierzchu.
Rozłóż warstwę ryżu i lekko ubij.
Na jednym z szerokich boków ułóż ser, awokado, węgorza i krewetki w paski.
Zwinąć ciasną rolkę, równomiernie dociskając palcami po całej powierzchni.
Wymieszaj lekko ubite jajko, sól, wodę i mąkę.
Rozwałkuj bułkę w mące, a następnie zanurz w cieście i zwiń w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie przenieść na talerz wyłożony papierowymi serwetkami.
Pokrój gotową bułkę w cieście na małe kawałki, ułóż ładnie na desce lub talerzu i podawaj.