przekąski 20.06.2023

bułka pita w piekarniku

30 min
3 porcje
Bułka pita w piekarniku
FomaA, stock.adobe.com
0

Tę przekąskę można przygotować z różnymi dodatkami. Zwracam uwagę na najprostszą i najsmaczniejszą opcję. Bułkę pita w piekarniku można jeść na ciepło i na zimno. Podawaj z herbatą na śniadanie, zabierz ze sobą na przekąskę lub postaw na świątecznym stole.

Składniki

do bułki:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory i pokrój w grube talerze.

Przełóż czosnek przez prasę. Zetrzyj ser.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.

Dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Posyp oregano i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.

Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj majonezem.

Ułóż pieczone warzywa i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

Posyp solą i mielonym pieprzem, zwiń bułkę.

Zetrzyj ser i wymieszaj z żółtkami.

Posmaruj bułkę powstałą mieszaniną.

Ostrożnie przenieś obrabiany przedmiot na wyłożoną blachę do pieczenia i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy