To danie jest przygotowywane z surowej ryby, dlatego należy je wcześniej umieścić w zamrażarce na 1 godzinę. Następnie możesz gotować bułki z tuńczykiem zgodnie z przepisem. Cóż, chyba że chcesz uzupełnić przekąskę świeżym ogórkiem lub maślanym awokado.
Składniki
- okrągły ryż - 200 g
- tuńczyk - 150 g
- ser śmietankowy - 150 g
- ocet ryżowy - 2 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- nori - 2 liścia
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz kilka razy, zalej świeżą wodą i gotuj przez 10 minut.
Odcedź, wymieszaj gorący ryż z octem i cukrem. Przykryj i odłóż na bok na 10 minut.
Pokrój tuńczyka w długie kostki i skrop sokiem z cytryny.
Rozłóż bambusową matę na stole, umieść arkusz nori na wierzchu.
Ułóż warstwę ryżu i lekko ubij.
Na szerokiej krawędzi ułóż ser śmietankowy i filety z tuńczyka w paski.
Użyj maty, aby zwinąć ciasną rolkę.
Pokrój na porcje, połóż na talerzu i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy