Uczty rzadko są kompletne bez dania mięsnego. Jeśli twój świąteczny stół nie jest wyjątkiem, radzę skorzystać z tego przepisu. Prosty i pyszny pieczeń można podawać na zimno lub na gorąco, ale koniecznie w towarzystwie ulubionych sosów.
Składniki
- mięso mielone - 800 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- chleb - 100 g
- musztarda (ostra) – 1 łyżeczka
- mleko - 120 ml
- tymianek - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Chleb pokruszyć w misce z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut.
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
Wymieszaj mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, chleb z mlekiem, musztardę, sól i przyprawy.
Wymieszaj i dobrze ubij, aż pojawi się lepkość.
Uformuj mieloną bułkę i szczelnie zawiń w dwie warstwy folii.
Piecz przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Ostrożnie rozpakuj folię i włóż pieczeń do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy